Accessibility links

Кайнар хәбәр

TRT Qırımnan xäbärlär birä başladı


Türkiye Devlet Televizyası TRT Kırımda olğan vakialarnı Qırım Haber Ajansından alıp seyircilerğe tuyurmağa başladı.

Türkiye Devlet Televizyası TRT bilhassa TRT İNT ve TRT Türk kanallarında saat başı berğen haberlerde Türk Dünyasından haberlerni o yerlerdeki jurnalist ve ajanslardan alıp daa ken olarak bermege başladı. Kırım’dan da Qırım Haber Ajansınen TRT arasındakı anlaşuv boyunca Kırımdan haberler TRT de daa çok yer ala. Bu aqta en son Sarıbaş köyünün kuruluşunun 20 senesi haberi ve Kırım Tatarlarının sürğün etilüvleri vatanlarına kaytışları haberin eşittirildi.

Kırım Tatar neşriarı

Bugünkü eşittirivümüzde diger haberlerimiz Turkiye’de ve kün batış memleketlerde son devirlerde basılıp çıqqan Kırım Tatarlarınen alakalı neşriyat aqqında. Sovyetlerin darqamasından son eski sovyet memleketlerinde ve arhivlerinde işlemek ilim adamları için pek yenglleşti. Böyleliknen sovyet devrinde bergeni umum küreşnen bütün dünyanın alakasın celpetken Kırım Tatarlarınen alaqalı pek çoq araştıruv ve bunen baglı olaraqta ciddiy neşriyatlar son on senede pek çoq arttı.

En son bugünlerde matbaadan çıqqan neşir ingiliz tilinde. İsmail bey Gaspıralının Fransa ve Afrika mektupları. İstanbulda İSİS neşriyat tarafından basılğan kitabın ingilizce adı French and African Letters.
Kitabnın editorlügün özü de Tatar olğan prof.Dr. Ayşe hanım Azade Rolliç yapqan. Kitap 208 sayfa koleminde. İsmail Gaspıralının Tercüman gazatasında 1887 1891 seneleri arasında neşir etkeni Fransa ve Afrika seyahetlern anlatqanı mektuplarnı ingiliz tiline tercüme ettirip basqan İSİS neşriyat evi pek çok ilmiy ve tarihiy eserlerni ingiliz tilinde neşretken dünyada ilim adamlarına belli bir neşriyat evi. Kitap 25 Amerikan doları fiyatnen satışqa berildi.

İsmail Gaspıralının bu seyahat yazıları malum olğanı kibi bu sene mayıs ayında Ötüken neşriyat tarafından çıqarılğan edi.
512 sayfa köleminde bu kitapnı neşirğe azırlağan Prof.Dr.Yavuz Akpınar bu azırlağan üçünci cıyıntıqqa İsmail Bey Gaspıralı’nın seyahat yazılarından gayrı, til ve debiyat aqqındaqı yazılarında kirsetken. Bu Prof.Dr.Yavuz Akpınarın İsmail Gaspıralının yazılarının azırlağanı ücüncü kitap.

Gene İngiliz tilinde Amerika’da Harvard universitesi Ukrayna arastıruvları Enstitüsünün neşir etkeni The Crimea Question: Identity, Transition, and Conflict adlı kitap. Kırım Tatarca aytsaq Kırım Probleması, Kimlik, Denişuv ve konfilikt. Kitabın yazarı Dr. Gwendolyn Sasse Oxford universitesinde oca.

Kitapta Sovyetler Birligi darqagan son Kırım’ın en büyük konfilikt merkezlerinden biri olacağı akademik ve politik tögereklerde aytılğanı bildirile ve Kırım probleması enine boyuna ken bir şekilde tetkik etilip analiz etile. Kitap 384 sayfa köleminde.



XS
SM
MD
LG