Accessibility links

Кайнар хәбәр

Ukrainadağı Säyäsi Wäzğiät Turında Qırım Säyäsätçeläre Ni Uylıy?


[ qırımtatar telendä ]

Ukraina prezidenti Viktor Yuçenko Yuliä Timoşenko yeteklegen butün ukümet terkibini istifağa yollağanı çeşit siyasiy kuçlerni areketke ketirdi demege mumkün. Qırımdaki siyasiy kuçlerde kelip öıqqan vazietni izaatlaylar. Qırım kommunistleri lideri Leonid Graç:

"V.Yanukoviç tünevin ona duşman olgan Timoşenkoneñ seyleşüvler otkermege azır olğanını bildire. Bu nasıl şey? Olar devlet içün degil: bir klannın ekinci klanğa qarşı birleşeler."

Qırımdaki "Prozraçnaya vlast" areketinin yolbaşçısı Andrey Sençenko:

"Bu sistemalı, devamlı, ciddiy inqirazğa Narodnıy Soüz "Naşa Ukraina" tizilgen vaqıtta temel qoüldı. Bu eski ve yanı oligarhlar arasında kureş. Biz Timoşenkoğa qol tutacaqmız."

A.Sençenkonın aytqanlarına şunı qoşmaq mumkün. Narodnıy Soüz Naşa Ukraina firqasının Qırım bolüginde Kivdeki vaqialardan son toplaşuv otkerilip, nizamname bozuvları içün onın reisi Vladimir Şklyar reislikten boşatıldı. Onın erine başqa reis saylandı. Şklyar bu toplaşuvnı tanımağanını aytıp firqanın Kievdeki prezidiymı alacaq qararnı bekleicegini bildirdi.

A ekserit rus ğaelerini qorçalağan: daima mecliske qarşı turğan Qırımdaki ’’Soüz’’ firqası ise izaatlarnen sınırlanmayıp Aqmescitte Qırım ukümeti ve onın reisi A.Matvienkoğa qarşı miting keçirdi. Miting iştirakçileri Matvienkonın istifasını talab etkenler "Çemodan, vokzal, maydan", "Doloy antikrımskoe pravitelstvo" degen şiarlar tutıp turdılar.

’’Soüz’’ firqası reisi Ukraına halq deputatı Lev Mirimskiy:

’’Qırım akimieti bu protsesste iştirak ete ve qabaatlı.Prem’er-ministr olıp saylanmağan A.Matvienko istifağa ketmek kerek’’

Şunı da qayd etmek kerek, A.Matvienko ozünın ‘’Sobor’’ firqasınen Timoşenkonın Ukraina Yuğarı Radasında BÜT fraktsıyasına kire, onın tarafdarı ola. Kievdeki vaqialardan son A.Matvienko Qırımdaki vazivesini saqlap qalırmı yoqmı belli degil. Tezden açılacaq Qırım Üqarı Radası sessiyasında bu meseleni bazı deputatlar kun tertibine qoymağa areket etecekleri aqqında haberlerde peyda olıp başladı.

Meclis reisinın muavini Remzi İlyasov "olıp keçken vaqialar bu er bir memelekette olğan addiy ukümet denişüvidir" – dedi Azatlıq radiosına. Onın fikirince bu akimiet fevral ayından başlap qırımtatar meseleleri boünca bir şey yapmağan.

"Topraq meselesi boünca Petr Poroşenko eteklegen komissiyada oz işine bir ekün çekmedi, bizge bir malümat berilmedi"- dedi R.Ilyasov.

Qırımtatr qadın-qızlar birligi reisi Safinar Cemileva:

’’Yuşenko oz yanına tecribeli siyasetçiler, RUH firqası azalarını,milli kureşte pişkinleşken qırımtatar vekillerinden keneşçilerni almaq kerek edi. Devlet başına kim kelse kelsin qırımtatrları meclisnen birlikte oz haqları içün kureşmege azır’’-dedi.

Diläwär Osman, Qırım
XS
SM
MD
LG